Carnaval 2014:
Het carnavalsfeest in Maoneblusserslaand zal zaterdag 1 maart los gaan barsten. Stichting Jeugdcarnaval Waspik biedt een uitgebreid programma voor jong en oud uit het dorp met als motto ‘Ut is oit de kunst’. Nieuw dit jaar is de publieksjurering bij de optocht. Er wordt een streng deurbeleid gehanteerd om alcoholgebruik onder 18 jaar te vermijden.

Het bestuur van de 47-jarige Stichting Jeugdcarnaval Waspik begint al in september met de voorbereidingen op het feest. De betrokkenheid van de carnavalsgroepen is daarbij erg groot. Op het zogenaamde ‘Maonberaod’ wordt gemiddeld een keer per maand door het bestuur met de Waspikse carnavalsvierders van gedachten gewisseld over de organisatie van het feest. Het zit hem vooral in de grote betrokkenheid van die vele mensen dat het carnavalsfeest in Waspik zo goed verloopt. De stichting mag zich jaarlijks verblijden met veel vrijwilligers die tijdens carnaval in Den Bolder meehelpen.

Jeugd
In Waspik draait het carnavalsfeest volgens traditie vooral om de jeugd. Het is dan ook niet meer dan logisch dan Maoneblusserslaand tijdens carnaval geregeerd wordt door een jeugdige prins. In Waspik bestaat de hele hofhouding uit zeer jeugdige jongens en meisjes. Bryce van Steenis (11) zal dit jaar voor de eerste keer de rol van Prins Bart de 26ste op zich nemen met Cynthia Schalken (13) als prinses aan zijn zijde. De Raad van Elf is weer helemaal compleet en wordt ook dit jaar versterkt door een groep dansmariekes en Maoneblusserkes. Zaterdagmiddag krijgt Prins Bart traditiegetrouw de sleutel van het dorp overhandigd door burgemeester Nol Kleijngeld in leuttempel Den Bolder.

De carnavalsvierders van Waspik laten zich ieder jaar tijdens carnaval leiden door een motto. Dit jaar is dat motto ‘Ut is oit de kunst’. De verwachting van de organisatie is dat tijdens de optocht op zondagmiddag de deelnemers een leuke draai zullen gaan geven aan het motto. Op vrijdag 28 februari is er van 19.00 uur tot 21.00 uur in Den Bolder een voorverkoop van groene munten voor 1,90 euro per stuk (tijdens carnaval 2,00 euro). Het carnavalsfeest in Waspik (Maoneblusserslaand) barst los op zaterdag 1 maart in Den Bolder met de eerste editie van Waspik’s got Talent om 13.15 uur. Prins Bart de 26e verricht samen met burgemeester Nol Kleijngeld de opening om 16.00 uur. Om 20.00 uur is er een discoavond voor jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar met DJ Maus & Joopie en om 19.30 uur start de disco voor de ‘oudere jongeren’ met DJ Jim. Zondag 2 maart vindt de optocht plaats die om 13.11 uur in de Carmelietenstraat start. De ontbinding is in Den Bolder. Ook zondag is er in Den Bolder een discoavond voor jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar met DJ Maus & Joopie (20.00 uur) en een disco voor de ‘oudere jongeren’ (vanaf 18.30 uur) met DJ Jos. Maandag 3 maart komt het Meemaak Theater in Den Bolder (14.15 uur) en zijn er weer disco’s voor jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar met DJ Maus & Joopie (20.00 uur) en voor de ‘oudere jongeren’ (vanaf 20.00 uur) met DJ Pim. Op dinsdag 4 maart start de voorstelling van Serge & Coco in Den Bolder om 14.15 uur. Om 18.30 uur is het verzamelen voor lampionnenoptocht bij Den Bolder die start om 18.45 uur. Daarna is de maanverbranding en bekendmaking van het motto 2015. Ook op deze laatste avond is er een discoavond voor jeugd vanaf groep 7 tot en met 15 jaar met DJ Maus & Joopie (20.00 uur) en een disco voor de ‘oudere jongeren’ (vanaf 19.30 uur) met DJ Jan.

De organiserende stichting hanteert een streng deurbeleid. Dat wil zeggen dat jeugd zich moet kunnen legitimeren. Jeugd van 17 jaar en jonger krijgt een bepaalde kleur polsbandje waarmee bij de bar alleen alcoholvrije dranken gekocht kunnen worden. Jongeren van 18 jaar en ouder krijgen een andere kleur bandje waarmee alle dranken gekocht kunnen worden. Bij de kinderdisco’s zal streng worden gecontroleerd op leeftijd van de bezoekers.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier voor informatie over de optocht

Ut is oit de kunst