Uit mijn hoofd weet ik nog als de dag van gisteren, dat wij na de repetitie van Polymnia, die altijd plaats vond in De Statie op zaterdagavond, iedere week bleven plakken. Ook op de zaterdag voor carnaval anno 1955 was dat het geval.
Er zaten altijd wat vaste klanten te wachten aan de bar om mee te kletsen. Gaandeweg ontstond het idee om ook in Waspik carnaval te vieren. Er werd besloten om na de Hoogmis uit de kerk bij elkaar te komen om te kijken wat er mogelijk was. Besloten werd op 's avonds allemaal gecostumeerd op pad te gaan.
Al snel ontstond het idee om een prins aan te stellen (het idee kwam van Bert Langerwerf). Het werd uiteindelijk de broer van Bert en hij werd genoemd 'Prins Bert', naar de bedenker. 'Bert' klonk echter niet lekker in de oren voor een prins, dus werd het Prins Bart I (naar Bartholomeus).
Met een prachtige gele blouse met een schootje daaraan maakte Prins Bart I zijn debuur op zondagavond. De avond werd gevuld met muziek: lp's en een oude pickup van Dina van Dongen. Het werd volop polonaise, drank en leut. Zowel de prins als het carnavalsfeest vielen goed in de smaak.
Het jaar daarna werd er gewerkt aan de Raad van Elf. De naam 'Maoneblusserslaand' ontstond in een vergadering na carnaval 1955. Onder andere Theo Boom, Harrie Wagenberg, Sjef Langerwerf en Huub Tabbers kwamen met 'Maonenblussers': een ludieke naam die wel leuk klonk. De naam werd goedgekeurd.
In 1956 werd de nieuwe naam officieel naar buiten gebracht; Prins Bart werd officieel geïnstalleerd (en droeg daarbij al een 'echt' pak). Alles werd in die tijd door de Raad van Elf zelf bekostigd; de eerset pakken waren rood gekleurd. Het allereerste prinsenpak is ontworpen door mevrouw Gijsman-de Bodt. Alle pakken werden gemaakt door dames en aanhang van de Raad van Elf.
In 1956 is er ook een carnavalslied uitgebracht. Het was een moeilijke melodie (op de wijs van Vivace), maar de woorden waren zo:
't is carnaval, 't is carnaval
Kom zetten wij met z'n allen Waspik dan 'ns totaal op z'n kop
't is carnaval, 't is carnaval
Lang leve onze Prins Bart hop, hop
Maoneblussers en Blusserinnen
Lach en spring mar nimt-er nog innen
Maoneblussers en Blusserinnen
Zet hem op en daar gaat ie dan weer
Uit deze Maoenblussers is later de jeugdcarnaval ontstaan.