Algemene informatie Stichting Jeugdcarnaval Waspik
Carnaval is van oudsher een katholiek volksfeest. Dat is er ook de reden van dat carnaval voornamelijk in het Zuiden wordt gevierd (hier wonen de meeste Katholieken). Carnaval wordt door velen wel het 'feest der verbeelding' genoemd: even iemand anders zijn, iemand die je altijd al had willen zijn, iemand die je misschien nooit zult worden. Het normale leven van alledag lijkt vier dagen 'verlamd': bedrijven en scholen sluiten in grote getalen hun deuren. Mensen die niet van carnaval houden weten nauwelijks waar ze het moeten zoeken (en gaan dan maar vaak op wintersport).

Toch schuilt er achter de verkleedpartijen en het feestgedruis een strakke organisatie. Zo is er een Prins die met zijn Prinses tijdelijk de macht overneemt, een Raad van Elf, een nar en twee hofdames. In Waspik (tijdens carnaval omgedoopt tot Maoneblusserslaand) zorgt de Stichting Jeugdcarnaval ieder jaar voor de Prins en zijn gevolg.
In Maoneblusserslaand draait alles om de jeugd. In veel Brabantse en vooral in Limburgse plaatsen is Prins Carnaval een oudere man met een hele jas vol medailles; ook zijn Raad van Elf bestaat uit heren op leeftijd. In Waspik draait echter alles om de jeugd, vandaar ook de Stichting Jeugdcarnaval. De hele hofhouding in Maoneblusserslaand bestaat uit zeer jeugdige jongens en meisjes. Dit is vrij uniek in de omgeving!

Stichting Jeugdcarnaval Waspik vierde in 2000 haar 33-jarig jubileum. Voor de leek wellicht een wat vreemd getal voor een jubileum, maar voor de lezer waarschijnlijk een duidelijke zaak: drie maal het gekkengetal elf. Meer dan ooit werd tijdens het jubileumjaar duidelijk dat carnaval in Maoneblusserslaand leeft! De jubileumactiviteiten werden druk bezocht en overal was een tevreden lach te zien. Een goede basis waaruit blijkt dat jeugdcarnaval in Waspik nog heel wat jaren mee zal gaan.
Alaaf!!!!!!!
Om de jeugdactiviteiten te bekostigen, houdt de stichting onder andere jaarlijks haar traditionele worstenbroodactie. De Waspikse carnavalsgroeperingen helpen de stichting mee door met worstenbrood langs de deuren te gaan. Zij ontvangen als dank een deel van de totale opbrengst van de actie. Naast de worstenbroodactie komen de inkomsten vooral uit het Songfestival.
In de carnavalskrant van 2003 vroegen we inwoners van Waspik waar de naam Maoneblusserslaand en Prins Bart vandaan komen. Anny van Dongen-Langerwerf reageerde en kwam met een mooi verhaal. Klik hier om de oorsprong van het carnavalsfeest in Waspik te lezen.